Accessibility links

Plans


Ground Floor 

Improving the flow of people

Before and after floor plans

The increasing success of the House as a commercial venue combined with the RSA’s busy programme of public events, project launches, and press briefings, occasionally results in some corridors and staircases becoming a bottle neck. To ensure the new coffeehouse can become a global hub for social change we will need to accommodate a much higher number of visitors. Fortunately, relatively minor changes to the ground floor will dramatically improve the flow of people around the House, allowing us to balance the commercial aspects of the building with the demands of the new mission-focused coffeehouse.

A second entrance from John Adam Street will be opened up to provide a new route to the currently underused atrium staircase and elevator, which are already built to handle high levels of footfall. This new route through the House will also provide much better disabled access.

A new landing and entrance will built from the atrium staircase and elevator to provide access to the coffeehouse on level -1, complimenting access that will already be available via this route on level -2. 


Levels -1 and -2 

A new coffeehouse for a 21st Century Enlightenment

Before and after floor plans

By consolidating our storage space and relocating staff to the top of the building, we will be able to open up parts of the House for the very first time.

The coffeehouse will connect stimulated minds with the lively exchange of ideas in a creative environment dedicated to progressive social change. A Hellerup staircase will connect levels -1 and -2 and form the centrepiece of the coffee house. The wide, wooden steps of the Hellerup can also be used as seating, converting the space into an auditorium, where public speaking, debate and discussion amongst coffeehouse guests will be actively encouraged. Through the RSA's existing digital platforms, the auditorium will be plugged into our global network. The space will be free to hire.

As well as providing superb coffee (the jet fuel for enlightened thinking) and excellent all-day dining, the coffeehouse will also provide innovative spaces designed to foster collaboration. The original enlightenment coffeehouses were shaped by the people who frequented them, and the RSA coffeehouse will be no different.

Help us innovate

We want to create a space that connects like-minded people with creative ideas to help solve the pressing social issues of our time.

Fellows have a long history of supporting the development of RSA House, and for this next chapter we will crowdsource ideas from Fellows about how the new coffeehouse can foster a 21st century Enlightenment.

Submit your idea, comment on the ideas submitted by others, and vote for the proposals which you think the RSA should take forward.

Submit / Review ideas


Level -3

Transforming the vaults

Before and after floor plans

Since the 2012 refurbishment the House has become one of London’s most sought after event spaces. The RSA’s kitchens, located in the vaults, can no longer keep up with demand, resulting in clients being turned away and an unnecessary financial loss for the charity.

A new, larger kitchen in the vaults will ensure that we can maximise the potential of the commerical events programme, and the resulting income will, over a ten year period, provide a return on the money invested in the development of the new coffeehouse. 

Who we are working with

We are working with a range of organisations and expert Fellows on this project. Find out who they are and how we selected them. 

Who we are working with